Gluténmentes répatorta

Ritka hétvégék egyike volt a mostani, mivel – tőlünk szokatlan módon – mindkét napot otthon töltöttük és vendégeink sem voltak. Évente kétszer, háromszor, ha előfordul ilyen, így kihasználva ezt a remek alkalmat, úgy döntöttem, új recepteket fogok kipróbálni. Mivel egy ideje én gluténmentes étkezést folytatok és igyekszem kis családom tagjainak szervezetét is minél kevesebb lisztes dologgal terhelni, mindenképpen olyan desszertet kerestem a hétvégi menühöz, ami nem tartalmaz glutént. Így akadtam Mautner Zsófi lisztmentes répatortájára. A recept nagyon egyszerű, nagyon gyors, gyerkőcök “segítségével” is könnyen elkészíthető, jó pár napig fogyasztható, és nem mellesleg, csupa-csupa hasznos összetevőből áll.

Hozzávalók (10-12 szelet):

  • 3 egész tojás
  • 5 evőkanál méz (az eredeti recept 20 dkg nyírfacukrot ír)
  • 1 kávéskanál só
  • 20 dkg darált mandula
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 15 dkg törökmogyoró, durvára vágva (de lehet dió, pisztácia, egyéb magok is)
  • 15 dkg vaj, felolvasztva
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt kardamom
  • 2 evőkanál narancsvirágvíz
  • 20 dkg sárgarépa (kettő kisebb répa), lereszelve

A sütőt előmelegítem 160 °C-ra (légkevereséses módban). Egy nagy tálban elektromos kézikeverővel habosra keverem a tojásokat a mézzel és egy csipet sóval. Hozzáadom a darált mandulát, kókuszreszeléket és a mogyorót. Hozzáteszem az olvasztott vajat, a fahéjat, kardamomot, narancsvirágvizet és a reszelt sárgarépát (amelyet a reszelő nagy lyukán reszeltünk). Egy 23 cm-es kapcsos tortaformát kibélelek sütőpapírral, és belekanalazom a masszát. (kivajazni nem szükséges) 50-60 percig, tűpróbáig sütöm. Félidőben, amikor a teteje elkezd pirulni, érdemes alufóliával letakarni. Teljesen hagyom kihűlni, úgy sokkal könnyebb lesz szeletelni. Mellé vaníliafagylaltot, esetleg joghurtttal, vaníliával, és kevés narancsvirágvízzel kikevert mascarponét ajánl az eredeti recept, de mivel vasárnap ezek a hozzávalók nem voltak fellelhetők a hűtőnkben, ezért szimplán csak szilvalekvárt tettünk a tetejére. Így is isteni finom volt!

Próbáljátok ki!

Móni

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s