Figyelemfejlesztés természetes úton

Figyelemzavaros, ez a “diagnózis” egyre gyakrabban hagzik el a tanulási, viselkedési problémákkal küzdő gyerekeknél. Emellett sok szülő ha valódi “zavarral” nem is szembesül, de tapasztalhatja, hogy gyermeke nem képes megfelelően koncentrálni, kellő mértékben figyelni, elmerülni a feladatokban. Ha úgy érezzük, gyermekünk figyelme fejlesztésre szorul, belevághatunk a tudatos, játékos fejlesztésbe, és már jó úton is járunk, és az eredmények hamarosan érkeznek is. DE ! A tartós intenzív koncentráció egy nagyon összetett képesség, ezért nem elég a “gyakorlás”, más befolyásoló tényezőket sem hagyhatunk figyelmen kívül.

Elegendő mozgás és friss levegő:

childrens_multi_ethnic_playing_wallpaper.jpgMindannyian tapasztaltuk már, mennyivel jobban érezzük magunkat azután, ha több órát a jó levegőn voltunk, ha tornáztunk egy-két órát. A fejünk kitisztul, jobban fog az eszünk, jobb lesz a kedvünk, az étvágyunk és javul az anyagcserénk. Nincs ez másként a kicsiknél sem. Ráadásul az ő agyuk hihetetlen mértékben fejlődik napról-napra, mely fejlődés tiszta levegő, oxigén és mozgás nélkül nem valósulhat meg. Igyekezzünk megvalósítani, hogy gyerkőceink legalább napi 1,5-2 órát a szabadban játszhassanak, erősítve testüket, lelküket. A biciklizés, játszóterezés, szaladgálás elsősorban a nagymotoros mozgást fejlesztik, de mindeközben olyan alapozó mozdulatokat végeznek, amelyek a finommozgásokat is beindítják, lazítják a vállöveket, fejlesztik a koncentrációt. Ha pedig ügyesedik, akkor a fejlesztő feladatokban is hamarabb lesz sikerélménye, ezáltal motivációja is.

Ha azt gyanítjuk, hogy gyermekünk mozgás- vagy figyelemzarral küszködik, akkor komolyabban kell vennünk a “fejlesztést”, és érdemes mozgás terápiát, gyógytornát is alkalmazni a megfelelő szakember bevonásával.

Egészséges táplálkozás, fiziológiai állapot:

A változatos, egészséges étrend nem csak az immunrendszert, de az agyi működést és fejlődést is meghatározza. Ha gyermekünk fáradékony, nehezen koncentrál, akár vitamin– és ásványianyag hiány is állhat a háttérben. (elsősorban: B, D, E vitamin, vas) Szintén problémát okozhat bizonyos ételek többlet fogyasztása, a leggyakrabban kikiálltott bűnös a túlzott szénhidrát bevitel. A szénhidráttartalmú ételekre szükség van, főleg a fejlődő agynak nélkülözhetetlenek, sajnos azonban az az általános, hogy jóval többet esznek belőlük gyermekeink, mint amennyi szükséges lenne.

A glutén tartalmú ételek túlzott fogyasztása (péksütemény, gyorséttermi ételek…stb) szintén hátrányosan érintheti az agyműködést, hiszen akadályozza az esszenciális B vitamin felszívódását. Ezért, ha úgy érezzük, hogy gyermekünk egyoldalúan táplálkozik, akkor erre a területre is oda kell figyelni, és türelemmel, kreativitással változatosabbá kell tenni az étrendjét. A példamutatás itt is a leghatásosabb.

Elegendő folyadékbevitel nélkül szintén nem működik megfelelően szervezetünk. Figyeljük meg, hogy gyermekünk elegendő folyadékot fogyaszt-e, hiszen ez hosszú távon is meghatározza szervezete egészségét, de a pillanatnyi teljesítő- és koncentrációképességét, is jelentősen rontja, ha dehidratált állapotban van. Egy 4-8 év közötti gyermek kb. 1,5 liter folyadékot kellene, hogy megigyon/egyen naponta. A cukrozott üdítőket/gyümölcsleveket váltsuk fel vízzel, teával vagy 100%-os gyümölcslevekkel.

Természetesen azt sem árt szem előtt tartani, hogy sok családban sajnos eléggé válogatósak a gyerekek, így bármennyire is szeretnénk minél változatosabbá tenni a táplálkozásukat, nagyon nehezen megy. Ilyenkor segítségünkre lehetnek a különböző vitaminkészítmények, étrendkiegészítők. Azonban itt is nagyon körültekintően kell választani, hiszen nem mindegy milyen mennyiségben, formában, milyen esetleges adalékanyagokkal együtt kerülnek a vitaminok, ásványianyagok gyermekünk szervezetébe.


A PIKI naturalnál összeválogattuk azokat a bevizsgált, természetes készítményeket, amelyeket nyugodtan adhatunk gyermekeinknek, mert valóban hatásosak, és nem tartalmaznak semmilyen káros anyagot.

Nézzük, mely termékek támogatják legjobban gyermekeink agyműködését:

  • Legtöbb szülő már tudja, milyen fontos, hogy a kicsik minél több halat egyenek, leginkább annak Omega-3 tartalma miatt. Amennyiben nem sikerül megfelelő gyakorisággal (heti kétszer) halételt varázsolni az asztalra, jószívvel tudjuk ajánlani a GAL Omega 3 halolajat (Heim Pál Alapítvány ajánlásával). A már 1 éves kortól adható készítmény tiszta és stabil, teljes spektrumú Omega-3 zsírsav forrás. Kutatások kimutatták, hogy fogyasztása javítja a memóriát, koncentrációt, jó hatással van a motorikus, nyelvi, tanulási képességek fejlődésére is. A termék jól hasznosuló, természetes formájában (és nem a mesterségesen átalakított etil-észterek formájában) tartalmazza az Omega-3 zsírsavak teljes spektrumát, méghozzá koncentráltan, természetes tokoferolokkal (E-vitamin) együtt. Enyhe hal íze van csak, amit szinte teljesen elfed a citromolaj, így gyermekek is szívesebben fogyasztják. http://www.pikinatural.hu/omega-3-halolaj-295

Végezetül ne feledjük, hogy teljesítőképességünk a nap folyamán hullámzik. Éhesen, szomjasan, fáradtan, szorongva mi sem tudunk figyelni, elmélyülni valamiben, nemhogy a 10 éven aluliak. Ne várjuk gyermekünktől se, hogy mindig 100%-ot teljesítsenek. Ezért a célzott fejlesztő feladatoknak olyan időpontot válasszunk, amikor gyermekünk minden szempontból “jó” állapotban van.

Judit

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s