Nyári uborkaleves

Hatalmas kedvencünk ez a hideg leves, és gyakran készítem, ha vendégek érkeznek hozzánk a nyári kánikulában. Nagyon hamar – 20 perc alatt – készen van és bár sokan a neve hallatán óvatosan merik csak megkóstolni, eddig egytől-egyig kértek még repetát belőle 🙂

Hozzávalók:

– 3 db kígyóuborka
– 3 gerezd fokhagyma
– 1 kis csokor kapor
– zöldség alaplé (ha nincs, helyettesíthetjük bio zöldségleves kockával is)
– 1 kis pohár tejföl
– só, bors, pár csepp citromlé

Így készül:

Egy kisebb fazékban felforrósítok egy kevés olívaolajat, amiben az apróra vágott, préselt fokhagymát pár perc alatt megfonnyasztom. Hozzáteszem a meghámozott, kockára vágott uborkát, párolom pár percig, majd összevágott kaporlevéllel, sóval, borssal fűszerezem. Felengedem annyi zöldség alaplével (vagy vízzel + zöldségleves kockával), ami éppen ellepi, főzöm pár percig, azután hozzáteszem a hideg vízzel elkevert tejfölt is. Felforralom, hozzáteszek pár csepp citromlevet és botmixerrel pürésítem. Ha szükséges, sóval, borssal még állítok az ízén, és mehet is a hűtőbe. 

Mindig hidegen, esetleg  kaporral meghintve tálaljuk!
Jó étvágyat!

Móni

Hozzászólás